Mhihihihihi - Mendel Hezings

Sport op SteltenGoedenavond, dames en heren, bij weer een nieuwe aflevering van Sport op Stelten. Vanavond met natuurlijk weer heel veel voetbal, waaronder de perikelen die zich op dit moment afspelen bij de club BUVOVV, maar nu eerste onze aandacht voor enkele andere sporten, waaronder autoracing. Bij mij aan tafel is aangeschoven Mendel Hezings.

Presentator: Mendel, jij bent van beroep autocoureur.

Mendel Hezings: Dat klopt, autoracing is mijn lust en mijn leven.

Presentator: Mendel eh, wat de kijkers waarschijnlijk graag willen weten is, autoracing is dat niet gevaarlijk?

Mendel Hezings: Natuurlijk is het gevaarlijk. Maar als je maar goed afremt voor de bochten kan er eigenlijk bar weinig gebeuren. Je moet de raceauto zo vakkundig mogelijk besturen. Maar daarvoor ben ik dan ook autoracer.

Presentator: Ik heb mij wel eens laten vertellen, Mendel, dat niet alleen de stuurmanskunst van de coureur belangrijk is maar ook de techniek van de auto zelf. Hoe zit dat?

Mendel Hezings: Daar hebt u volkomen gelijk in. Techniek is vaak nog belangrijker dan stuurmanskunst. Zo is mij een keer overkomen dat ik op het circuit van Zolder uit de bocht vloog en een flinke duts voor in mijn auto heb gereden; ook de nokkenas lag helemaal aan diggelen. Eigenlijk was de auto kapot. Op dat moment ben je afhankelijk van mecaniciens die de auto voor de volgende race weer helemaal in elkaar zetten.

Presentator: Maar niet alleen beweeg je je voort als een razende over de circuits, je wilt deze sport ook nog wel eens beoefenen in de wildernis.

Mendel Hezings: Ja, dat klopt, vorig jaar heb ik de rally Tanger-Pretoria gereden.

Presentator: Dat is mij welbekend en de kijkers thuis ook denk ik.

Mendel Hezings: Natuurlijk was dat weer een heel andere ervaring. Onder al die naakte wilden trok onze auto nogal veel bekijks en ik moest nogal vaak op mijn tutter drukken om ze niet dood te rijden.

Presentator: Stel je voor dat dat gebeurd zou zijn. Ja je moet er niet aan denken.

Mendel Hezings: Ja je moet er niet aan denken. Natuurlijk zijn die mensen ook niet van de slimsten.

Presentator: Waar de kijkers ook zo benieuwd naar zijn, Mendel, is hoe je je precies voelt in zo'n racewagen. Zou jij, zij het ge´mproviseerd, een demonstratie willen geven van hoe je in zo'n racewagen zit?

Mendel Hezings: Natuurlijk wil ik dat. Voor de kijkers zit ik nu in mijn raceauto en daar gaat-ie. Het stuur pak ik zo vast, ik schakel in de eerste versnelling en koers op de tarzanbocht af. Vroeemmmm, prrr broemmmmmm, broemmmmmm. En nou dan ga je de pits in om de banden te verwisselen of whatever zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen.

Presentator: Ha, ha, ha, ja.

Mendel Hezings: Ja ha ha. Ik hoop dat dit een goede demonstratie was en dat de kijkers er nog wat van hebben opgestoken.

Presentator: Ik hoop dat de kijkers hetzelfde gevoel hebben als wat ik hier had. Het was in ieder geval sensationeel!

Mendel Hezings: Broemmmmm, Hij staat nog niet uit ha ha ha.Weer terug?